U bent hierOverlijden - Uitvaart

Overlijden - Uitvaart


Graf_Anna_Lindh.jpgAfscheid nemen is met zachte vingers wat voorbij is dichtdoen en verpakken in goede gedachten en herinneringen, is verwijlen bij een brok leven en stilstaan op de pieken van pijn en vreugde.  

Afscheid nemen is met dankbare handen weemoedig meedragen al wat waard is om niet te vergeten, is moeizaam de draden losmaken en uit het spinrag van belevenissen loskomen, en achterlaten, en niet kunnen vergeten.  

Afscheid nemen is héél moeilijk, men leert het nooit.  

 

Een kerkelijke uitvaart Wanneer u een uitvaart verlangt, wordt meestal direct contact opgenomen met een begrafenisondernemer. Die zal alle regelingen treffen voor de uitvaart. Hij maakt een afspraak met de parochie om dag en uur van de dienst vast te leggen. De betaling van de kerkelijke uitvaart loopt tevens via de begrafenisondernemer.  

Uitvaartviering voorbereiden Een van de medewerkers van de parochie neemt contact op met de nabestaanden. In een gesprek met hen wordt de uitvaartdienst voorbereid. In een uitvaart wordt met woorden en muziek, rituelen en symbolen waardig afscheid genomen van de overledene. We kunnen op eenvoudig verzoek een elektronische map doorsturen met teksten en een stramien voor een uitvaart. (klik hier)  

Vele mogelijkheden De keuze van de begrafenisondernemer is vrij. U bent vrij om te kiezen voor een dienst met een kist of een urne. In regel is een uitvaart een gebedsdienst zonder eucharistie. Indien u toch een eucharistie wenst, moet u hiervoor een priester vragen. De teksten en de muziek in de viering zijn te kiezen in overleg met de voorganger.  

Nazorg Wij bieden volgende diensten aan nadien: - in het parochieblad verschijnt een kort in memoriam (soms met foto) - een kruisje met naam en -al naargelang de parochie- met foto in de kerk opgehangen - op 1 of 2 november worden alle overledenen herdacht - na enkele tijd wordt desgewenst in de parochies Sint Jozef en H.Familie door iemand van de werkgroep Rouwenden contact opgenomen met de nabestaanden - een jaar later wordt een herdenking ('jaargetijde') aangeboden  

Ziekenzalving Sommige gelovigen vragen om het sacrament van de ziekenzalving als een genadeteken van God om hen te sterken. Dit sacrament wordt door een priester bediend. U kan daarvoor best contact nemen met: André Goossens of Karl De Wachter voor een afspraak. Jaarlijks organiseren de werkgroepen Ziekenzorg een gezamenlijke ziekenzalving tijdens een eucharistieviering in de kerk.  

Kijk naar de overkant. De dood is niet het laatste: ons leven wordt niet weggenomen, het wordt veranderd.